Zsemle – gluténmentes
Mennyiség Előkészítés
9zsemle 15perc
Sütés/főzés Pihentetés
30perc 30perc
Mennyiség Előkészítés
9zsemle 15perc
Sütés/főzés Pihentetés
30perc 30perc
Hozzávalók
Elkészítés
  1. A kovászt (élesztő, cukor, tej) elkészítjük. Az ideális hőmérséklet a tejnél 32-45 C fok között van, az élesztő ekkor válik aktívvá. körülbelül 15 perc alatt az élesztő felfut.
  2. A szárazanyagokat egy tálba kimérem. A felfutott kovászt a szárazanyagokkal és az olívaolajjal, valamint annyi vízzel elkeverem, hogy jól formálható tésztát kapjak.
  3. A száraz alapanyagokat kimérjük, és egy tálba rakjuk. Az élesztő felfutását követően a száraz alapanyagokat az élesztővel összekeverjük. Ezt követően hozzáadjuk a vizet: Használjunk robotgépet a kellő homogenitáshoz: Fontos, hogy a tészta jól összedolgozott legyen.
  4. A tésztából 9 db hógolyó nagyságú gombócot formálok, amit egy sütőtepsibe helyezett zsírpapírra (szilikonlap) rakok. A tésztát 15 percig pihentetem.
  5. Bekapcsolom a sütőt, amíg az felfűt (10-15 perc) a tésztát tovább pihentetem. 200 C fokon alsó-felső sütésen 30 percig sütöm a zsemléket. Ha szép piros kérget szeretnék, akkor olívaolajjal megkenem a tetejét.