Home / Kriptovaluta / JSECoin | az én kriptovalutám

JSECoin | az én kriptovalutám

A választásom egyszerű volt ezen kriptovaluta mellett. Olvastam egy cikket azon kriptovalutákról, melyek nemrégiben jelentek meg, és ez volt az első. Úgyhogy klikkeltem.

Időszerűnek tartom a kriptovaluták megismerését, mert mindenhonnan azt hallom, hogy az árfolyamuk így emelkedik vagy így süllyed. Ha a nyersanyagok és a pénzpiacok mellett ekkora szerepet be tud tölteni, akkor úgy érzem jobban meg kell ismernem a kriptovalutákat, a szerepüket, a velük kapcsolatos fogalmakat, legyenek azok a kriptovalutával vagy a tőzsdei szerepükkel kapcsolatosak.

A wikipedia-n találtam egy leírást a kriptovalutákról, amely olyan digitális eszközöket tart kripotvalutának, amelyek titkosítást használnak a biztonságuk megtartása érdekében, és felhasználhatók emiatt fizetőeszközként is, emelett a valuták egy részhalmazát képezik.

Meg vagyok lőve, mert ettől a leírástól nem jutottam előre. Digitális eszközként manapság bármely ingóság lehetne, amit valahogy titkosítottak, akár egy riasztós személygépkocsi. De arra nem tudok, mint valuta gondolni, bár nyilván van egy értéke (amiből inkább veszít, mint emeli azt).

Tovább kellett olvasnom, mert ez így kevés volt. És kicsit közelebb kerültem, amikor egy ilyen leírást találtam:

“A kriptovaluta decentralizált digitális valuta.”

Ezt a megállapítást értelmezve azt kaptam, hogy egy olyan fizetőeszközről van szó, melyet a hagyományos fizetőeszközök hasonlóan lehet használni. Ez azt jelennti, hogy egy termékért vagy szolgáltatásért fizethetek vele, gyűjthetem, elajándékozhatom a fizikális formában lévő pénztársaihoz hasonlatosan, de az értékét máshoz kötik, és a tárolását másképp valósjtják meg. Igen, de akkor mennyit is ér valójában?

Az értékét a kriptovalutáknak az határozza meg, mint a való világ összes termékét és szolgáltatását vagyis az irányába mutató kereslet. Azt az értéket a virtuális valuták esetében az értékesítésben részt vevő felek és tőzsdei számok determinálják. Azok a kriptoveluták, melyek trendiek, szavatolnak az értékükért magasabb értéken jegyezhetők, mint a társaik.

A vagyonunkat, melyet felhalmozunk kriptovalutákban, azaz digitális eszközeinket, mellyel fizetni is lehet a számítógéspes decentralizált (nem központosan, egy gépen elhelyezve) hálózatban tárolhatjuk. Ennek a menetéért nem mi vagyunk természetesen a felelőssek, ezen tárolási mód az adatbiztonságért, ha úgy tetszik a pénztárcán megóvásáért felel. Ahhoz, hogy a kriptovalutánk egyenlgét ellenőrizhessük, annak értéke egy “főkönyvben” kerül elhelyezésre, a főkönyv másolatait a rendszerben szereplő számítógépek tárolják.

A számítógépek ekkora mennyisége azonban felveti az adatbiztonság és a felhasználhatóság kérdéskörét. Nyugodtan hátra dőlhetünk, talán épp ebben rejlik a kriptovaluta előnye. Nincs félni valónk a személyes adatainkkal nem tudnak visszeélni, mert az nem visszavezethető és a pont a számítógépek összeköttetése, ami a gyors elterjedést segíti, nevezetesen azt, hogy a kriptovaluta valutára váltható, melyből a nagyvállalatotktól elkezdve a legkisebb vállalkozásik is profitálni és működni tudnak.

 

About Allen

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.